FIFA

Svenska fotbollsförbundet bildar sitt första landslag – i FIFA

By

on

Om endast 3 dagar, 18 juni, kliver Sverige in i fotbolls-VM i Ryssland. Förutom att landslaget just nu laddar inför träningsmatcherna mot Danmark och Peru händer det även saker inom e-sporten i fotbollsvärlden. 28 maj presenterade Svenska fotbollsförbundet sitt första officiella E-sportlandslag i FIFA. Sverige blir alltså det första fotbollsförbundet i världen som satsar på ett officiellt E-sportlandslag. Även länder som Tyskland, Frankrike och Belgien har dragit igång under våren.

FIFA i Sverige

Inom FIFA har Sverige under en längre tid haft en rad framstående spelare och inte minst där den före detta världsmästaren Ivan ”BorasLegend” Lapanje som nu går in som spelande förbundskapten. Ivan säger själv att han ser detta som en stor ära och en fantastisk möjlighet att knyta samman den fysiska fotbollen med den virtuella. Många spelar FIFA och drömmer därav om att bli stjärnor inom denna e-sport och för dem anses detta vara det ultimata steget till deras mål. Ivans uppgift blir att försöka hitta dessa spelare som har det lilla extra och som vill nå toppen men som inte slagit igenom internationellt ännu.

Ytterligare en spelare ska tillsättas

Förutom Ivan Lapanje har de topprankade spelarna Simon ”Zimme” Nystedt och Olle ”OlleLito” Arbin tagit plats i laget. Alltså är 3 av 4 platser i laget redan tillsatta och Ivan söker nu efter den fjärde som förväntas bli tillsatt under sommaren. Denna spelare kommer att väljas utifrån uttagningar som kommer att förekomma, troligtvis via Youtube.

Ivan säger att han strävar efter att hitta de bästa spelarna då det är han som
ansvarar för att ta ut truppen. Han kommer att granska de spelar som presterar
bra i de tävlingar som anordnas och även de som verkar intressanta. Han menar även att vem som helst kan få en plats i laget. Han ser det som att de med detta
vill ge en drivkraft till alla de hundratusentals ungdomar som spelar FIFA varje dag.

VM i FIFA

I höst är det tänkt att den första, officiella, landskampen ska spelas. Som ni kanske redan vet finns VM i FIFA men det är snarare klubblags-VM utan o4fficiella landskamper. Ivan Lapanje och Mattias Hägglén, projektledare, menar att ett första officiellt VM i FIFA kan komma att göra entré först om två år. De hoppas på att utvecklingen av denna e-sport kommer att gå snabbt fram samt att fler länder ska lockas till samma satsning.

Dock ställer de sig frågan om hur mycket publik detta virtuella landslag kommer att locka till sig. Ivan säger själv att det är en svår fråga att besvara. Han jämför med spel som CS (Counter Strike) och LoL (League of Legends) som kan sälja ut en stadio på 20 000 personer. Ivan menar att FIFA ännu inte etablerat sin plats på denna nivå men att spelet har stor möjlighet att nå dit om några år då fler landslag satsar på denna e-sport.