Allmänt

Populära turneringar för esport betting

By

on

När ett spel växer på gaming-marknaden så växer också intresset för betting på spelet. Det finns ingen exakt data över hur mycket pengar esport betting genererar årligen. Men om man ska tro på utvärderingen som Business Insiders gjorde förra året, så har handlar det om över 1 miljard dollar.

Alla spel och turneringar har sin egen unika gemenskap, sitt egna ekosystem och infrastruktur och detta gör att vissa spel aldrig kommer ut på marknaden för betting. Helt enkelt för att vissa spel är svåra att skapa vettiga spelmarknader för.

Det skiljer sig mycket kring betting intresset i olika länder också. I vissa länder är vissa spel väldigt populära och i andra inte. Med popularitet och intresse så ökar också intresset och kunskapen kring betting på esporten. Här redogör vi för de globalt sett populäraste esport-turneringarna inom betting.

the international

The International

Sedan 2011 har The International, även kallat TI, varit den största turneringen när det gäller intresse, tittarsiffror och betting. Den årliga turneringen som organiseras av spelutvecklaren Valve, samlar 16 av de bästa utmanarna i Dota 2. Detta genom direktinbjudningar, regionala kvalifikationer och de som samlar tillräckligt med Dota Pro Circuit (DPC) poäng över varje säsong. Bara Valve bidrar med över 15 miljoner till The Internationals turneringsvinster och utöver det så samlas det in prispengar genom crowdfunding.

The International har växt så det knakar för varje år och förra årets prispott landade på nästan 250 miljoner kronor. Årets International har redan nått 115 miljoner kronor på bara två veckor. Turneringen kommer att sparka igång den 15 augusti på Mercedes-Benz Arena i Shanghai.

lol vm

League of Legends World Championship

League of Legends är helt klart det mest spelade spelet i världen för tillfället. Den senaste rapporten från Riot games bekräftade att spelet har över 100 miljoner aktiva spelare, som växt enormt mycket på grund av alla de stora turneringarna.

League of Legends-VM är den årliga kulminationen av den tävlingssäsong som organiseras av Riot Games. Den kommande turneringen i november är den nionde i ordningen och den upphör aldrig att växa. Turneringen sammanför de 24 bästa lagen för att drabba samman i en hel månad.

Världsmästerskapets prestige, popularitet och längd gör det till en het produkt för spelbolagen att sätta sina odds på. Förra årets VM-turnering hade hela 100 miljoner unika tittare, lika många som amerikanska Super Bowl. Enligt rapporter så står League of Legends för 38% av alla bets inom esporten.

Om du vill betta på League of Legends så kan du vara säker på att alla bettingsidor erbjuder odds på matcherna.

csgo major

CS:GO Major Championships

Counter-Strike: Global Offensive är ett av de äldsta och mest framgångsrika esport-spelen. Valves FPS – First Person Shooter, har under lång tid varit omåttligt populärt, med stort stöd av turneringsarrangörer, online-plattformar och stora sponsorer. Men nu tycker vi oss se en trendande nedgång, förmodligen på grund av de nyare succé-spelen Fortnite och Overwatch med flera.

csgo sverige

Söktrend för ”CS:GO” på Google.se

Counter-Strikes stora spelarbas med åtskilliga divisioner och matcher, ger en till synes ett oändligt utbud av odds och marknader hos spelbolagen. En studie av sajten Legal Sports Report uppskattar att CS: GO står för 29% av alla bets som läggs på esport.

Men när det gäller att betta på Counter-Strike, är Valves CSGO Major Championship den mest populära turneringen. Sedan 2013 har CS:GO Majors lockat miljoner tittare och bettare, som noga följt den 3 veckor långa turneringen.

CS:GO är det spel som också har flest oddsmarknader hos spelbolagen. Det finns oftast flera olika utgångar att betta på i varje match, jämfört med många andra spel där man bara kan satsa på vinnaren av en match eller turnering.

Rekommenderade bettingsidor

  1. unibet esport

  2. betsson

  3. 888 sport

Andra populära spel

Utöver ovanstående giganter inom esporten, så finns det en rad populära spel som växer så det knakar hos spelbolagen. Overwatch, Call of Duty och Hearthstone är bland de största här. Ett annat spel som växer enormt mycket inom betting är FIFA, där nya e-fotbollsligor nyligen startats. Exempel på dessa är E-Allsvenskan och E-Champions League. Här förväntar vi oss att oddsmarknaderna kommer att utökas en hel del den kommande tiden, mycket för att spelet erbjuder samma förutsättningar som fysisk fotboll.

Recommended for you