Allmänt

Eye- tracking gör dig till en bättre spelare

By

on

Vad är eye tracking?

Eye tracking är ett verktyg som ska göra det möjligt för dig som spelare att följa användarens blick. Detta fungerar genom att med hjälp av mindre projektorer skapas reflektioner i dina ögon som sedan tas upp av sensorer. Genom algoritmer räknar datorn sedan ut var på skärmen du tittar. Tekniken används också som ett hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning. I flera nyare modeller av datorer specificerade för gaming finns denna teknik redan integrerad.

Utvecklat av spelare för spelare

Alienware Academy lanserade för ungefär en vecka sedan en slags kurs där personer med intresset för att bli bättre på Counter Strike kan studera detta på distans. Genom olika uppdrag och övningar ska du skolas till att senare kunna agera lite mer som ett proffs. Ett av de hjälpmedel som används i dessa övningar är bland annat eye tracking. Dessa lektioner har tagits fram tillsammans med CS-laget Team Liquid som av erfarenhet kan ge spelare tips om hur de exempelvis ska fördela sin uppmärksamhet under spelet.

Intresset för eye tracking ökar

Företaget Tobii är utvecklare till denna teknik, eye tracking. Företaget tog ett stort steg inom e-sporten i samband med att deras teknik användes i repriser under Eleague turneringen. Detta för att de skulle kunna visa hur turneringens toppspelare agerade med blicken under spelets gång. Efter tävlingen i Boston i början av 2018 tog intresset för eye tracking fart på riktigt.

Enligt produktchefen, Martin Lindgren, ska flera proffslag kontaktat dem och frågat kring tekniken och hur de kan använda den. Han menar att det framförallt är lagens coacher som finner stort intresse i tekniken då den kan förkorta tiden det tar för dem att titta på specifika sekvenser när de efter en match söker efter vad de kunde gjort annorlunda. Martin Lindgren förklarar även att tekniken inte på något sätt är störande under tiden du spelar. Han säger att eye trackern sitter under din skärm och att du inte under några omständigheter borde märka av den.