Allmänt

E-sport tar IKEA till nästa nivå

By

on

Strävan efter acceptans för E-sport

Möbeljätten Ikea ska nu, tillsammans med Unyq och Area Academy , utveckla heminredning som specifikt passar e-sportare. Tommy Ingemarsson, grundare till Area Academy, är mycket belåten över Ikeas satsning. Han menar att han länge kämpat för att e-sport ska bli accepterat socialt som vilken sport som helst och att Ikea nu tar initiativet ger sporten stora möjligheter. Ingemarsson menar att om ett stort företag som Ikea visar att de tar e-sport på allvar finns det stor chans att fler i samhället följer med i detta.

Vad skiljer sig från vanliga möbler till möbler som är anpassade för e-sportare?

Unyq som framförallt arbetar med 3D design ska i samarbete med Ikea utveckla en teknik som går ut på att skanna varje individs kropp och utifrån det kunna anpassa möbler för just den personen. Tommy Ingemarsson poängterar att som designer för e-sportare är det viktigt att tänka på att alla gamers inte är ungdomar. Han menar att många spelare inom denna kategori faktiskt är runt 35-års ålder. Ingemarsson säger att han själv i flera år satt på en köksstol när han spelade. Detta menar han inte är bra och lyfter därför att möblerna är en stor del för en e-sportares vardag. Är därför inte platsen de spelar på bra kan de både förstöra sin rygg samt hållning.

Ergonomi och Mobilitet

I ett pressmeddelande skriver Ikea att det finns runt 2 miljoner gamers runt om i världen. De menar därför på att denna grupp behöver funktionell ergonomi som är anpassad efter hur de lever sin vardag. De säger att deras syfte med den nya möbelkollektionen är att faktiskt undersöka hur heminredning som är anpassad efter individ kan förändra livet för alla gamers. Därför ska Ikea lägga fokus på möblernas utseende, ergonomi och mobilitet. De förklarar att deras intresse ligger i att se hur möbler i kombination med teknik kan förbättra spelandet och spelarnas liv runtomkring det. Marcus Engman, designchef på Ikea, säger även att de tror sig ha hittat de rätta aktörerna att samarbete med för att få ett så lyckat resultat som möjligt.