Call of Duty

Call of Duty: Modern Warfare tar sikte på esport

By

on

Call of Duty (CoD) är den dataspelserie som har dominerat längst inom esport. Serien var i början synonym med esport och det har släppts 15 spel i huvudserien och flera specialversioner. The Call of Duty® World League (CWL) har arrangerats sedan 2016 och ligan var först med att ha en prispott på över en miljon dollar.

Den enormt hyllade spelserien har däremot tappat i popularitet. Andra ligor och spel har dykt upp och lockat över tittarna, såsom CS:GO, League of Legends och Dota2. Det här hoppas CoD-utvecklarna Infinity Ward och utgivarna Activision ska ändras i höst. Den 25 oktober släpps nämligen det sextonde spelet i serien, Call of Duty: Modern Warfare. Förväntningarna på rebooten av Modern Warfare-serien är redan höga och det kommer att vara det spelet som spelas i CWL 2020.

Förhandsvisningarna ser lovande ut

Glöm zombies, superhjältekrafter, framtidsvapen och teknologier. I Modern Warfare har utvecklarna gått tillbaka till rötterna som gjorde spelserien känd och handlingen ska vara extremt realistisk. Planen var att spelet skulle presenteras under den årliga E3-mässan i Los Angeles tidigare i sommar, men som vanligt läckte uppgifterna ut tidigare. I början av augusti släpptes ny information om spelet. Under Gamescom 2019 släpptes en helt ny trailer samt en 24 minuter lång video som enbart fokuserade på flerspelarlägena, som är fler än i tidigare spel.

Handlingarna utspelar sig i nutid och utvecklarna har medvetet hämtat inspiration från olika världshändelser för att skapa verklighetstrogna uppdrag och situationer. Enligt Infinity Ward ska uppdragen vara som tagna från nyheterna. Precis som i tidigare spel finns det ett solospelläge och olika flerspelarlägen. I solospelläget kommer spelaren att befinna sig på uppdrag i olika europeiska städer samt i Mellanöstern. Spelaren kan välja mellan att tillhöra special forces eller vara en rebell och frihetskämpe som använder sig av improviserade vapen.

Det som har imponerat mest på fansen är de nya flerspelarlägena. Det kommer bland annat att finnas ett läge som heter Gunfighter, som är ett 2v2-läge. Där kommer två lag om två spelare att möta varandra i snabba matcher på väldigt små ytor. Utöver det kommer det att finnas ett 6v6, 10v10 och 20v20-läge. Det sägs även komma ett 100v100-läge som heter Ground War. En annan uppskattad nyhet är att spelet kommer att tillåta crossplay, vilket betyder att Playstationspelare kommer att kunna spela mot Xboxspelare och vice versa. Killstreaks är tillbaka, juggernaut-dräkten är tillbaka och det kommer att finnas möjligheter att välja kvinnliga karaktärer

Nya Modern Warfare verkar skilja sig avsevärt från Call of Duty: Black Ops 4, som spelades i CWL i år. De nya flerspelarlägena är ett tecken på att Infinity Ward vill passa så många spelare som möjligt och öka möjligheterna för lag att mötas. Årets sista CWL-turnering, Call of Duty World Championship, avgjordes den 18 augusti i Los Angeles och vanns av eUnited.

Fortfarande en stark fanbas

Trots att CoD har gått från att vara en av tungviktarna inom esport, till att falla i skymundan har det fortfarande en hängiven fanbas. Call of Duty World League arrangerades första gången säsongen 2016, och då spelades Black Ops 3. 2 miljoner dollar delades då ut under den avgörande turneringen Championship, vilket var en rekordhög summa. Från att ha varit en liga som enbart hölls i USA inkluderar den idag både Europa, Asien, Stillahavsområdet och Brasilien. Utöver BO3 har Infinite Warfare, WWII och nu Black Ops 4 spelats. Modern Warfare kommer att bli spelet som spelas under kommande säsong och det är frågan om lag som 100 Theives, OpTic Gaming, eUnited och Evil Geniuses hinner förbereda sig till ligastarten i februari.

cod bild

(”Call-of-Duty-Modern-Warfare-310519-001” (Public Domain) av instacodez.)

Både antalet tittare och sponsorer ökar inom esport och Call of Duty har stora sponsorer bakom sig. Ligan sponsras av PlayStation 4, Mountain Dew och Scuf Gaming och turneringarna drar alltid publik via streaming och till arenorna, även om de inte kommer upp i samma antal som under The International (Dota) eller Worlds (LoL). Toppspelare som Damon ”Karma” Barlow och Ian ”Crimsix” Porter har tjänat in närmare 800 000 dollar var i prispengar och bettingmöjligheterna ökar för varje år. Det går att spela på e-sports betting både på de allra kändaste  emästerskapen och på mindre kända turneringar. Nästa stora mästerskap är ESL One i New York. Då tävlar lagen tävlar i CS:GO och Team Liquid är förhandsfavoriterna med oddsen 2.25.

Inte en remake

De som tror att Modern Warfare kommer att vara en kopia av de tre tidigare Modern Warfare-spelen har missförstått syftet med det nya spelet. Infinity Ward har sagt att namnet mest syftar på att förmedla samma känsla som i de tidigare spelen. Flera av de tidigare karaktärerna, såsom Captain Price, kommer visserligen att finnas med men inga av händelserna i de tidigare spelen ska ha någon inverkan i de nya uppdragen. Det är bland annat därför som det nya spelet inte heter Modern Warfare 4.
Call of Duty-spelen har aldrig haft främst fokus på flerspelarlägena och esport. Det bästa läget har oftast varit för solospelare. De nya, och många, flerspelarlägena i Call of Duty: Modern Warfare kan vara ett tecken på att Infinity Ward har lyssnat till fansen och kommer att satsa mer på e-sport. De har däremot inte lyssnat på alla önskemål. Det är inte troligt att det kommer att finnas ett battle royale-läge, såsom Blackout i CoD: Black Ops 4. Anledningen till detta är för att skaparna vill behålla realismen i spelet. Just realismen uppges vara den största skillnad mellan det kommande FSP-spelet och föregångarna, samt konkurrenterna. För första gången på 14 år har de bytt ut spelmotorn mot en ännu okänd uppgradering, vilken förväntas förbättra grafiken avsevärt med mer detaljerade miljöer, ray tracing och mycket annat.

Hur spellägena kommer att se ut i verkligheten går det än så länge bara att spekulera i. De första betaversionerna kommer att släppas till Playstation i september och till övriga konsoler några dagar senare. Det är en underdrift att säga att det kommande spelet är efterlängtat. Över 20 miljoner såg den första trailern under de tre första dagarna den låg uppe på YouTube. Om samma intresse kommer att finnas inför kommande ligasäsong kommer CoD definitivt att vara tillbaka på esporttronen.

Recommended for you